torsdag 30. september 2010

Universell utforming

Når en planlegger nye bygg er det være viktig å være oppmerksom på at dette bygget skal ha en universell utforming. At et bygg er universelt utformet går ut på at alle rom i alle deler av bygget skal være tilgjengelig for alle. Både bevegelseshemmede, synshemmede, hørselshemmede og alle andre skal ha de samme mulighetene og fasilitetene å jobbe med. The Center for Universal Design ved North California State University er ledene i verden når det gjelder universal utforming og har laget en liste med syv forskjellige prinsipp på hvordan en skal klare å forme et bygg universelt. Disse prinsippene er bare gjeldene når det handler om det tekniske funksjonelle og interaktive, og har derfor ingenting å si om ting som estetikk, etikk, materialer, miljø og inneklima. Prinsippene handler om tilgjengelighet. 

For å se om vår nye, flotte skole har tatt hensyn til dette var vi på fotojakt etter slike hjelpemidler, og fant mye bra. 
I alle gangene er det striper med annen tekstur i midten slik at svaksynte enklere kan se og kjenne hvor de går. Inn til hvert rom er det også en prikk som viser at her er det en dør.
Teleslyngeanlegg for hørselshemmede med høreapperat










































Heisen er et veldig stort hjelpemiddel for bevegelseshemmede. I tillegg er heisen utstyrt med høytalere og blindeskrift på knappene for også å være tilrettelagt for synshemmede. Mange hoveddører er utstyrt med døråpnere slik at det er enklere for rullestolbrukere å komme seg inn i et rom.

































Etter å ha sett hvor godt tilrettelagt skolen vår faktisk er, blir jeg ganske stolt over at skolen tar hensyn til alle sammen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar