fredag 17. september 2010

Sandnes - by for framtiden?


Sandnes by er per idag en ganske grå og kjedelig by. Noen lyspunkt er det selvsagt, men det er for langt mellom dem til at byen klarer å holde på det gode inntrykket. Vi som bor her, sandnesgaukene, fortjener en bedre plass å bo. En bedre plass å være. Vi burde klare å gjør denne byen friskere, flottere og mer fantastisk. Og det er akkurat det vi har tenkt å gjøre med Byvisjonsprosjektet.

Jeg og mine medelever i klasse 3SF på Vågen vgs, har fått i oppgave å utarbeide en plan for hvordan vi vil forbedre byen. Vi skulle finne et torg. En møteplass for alle menneskene som bor her. Det viste seg å være vanskelig. Sandnes har en del steder hvor det kunne vært utmerket med et større torg, men disse egnede områdene blir idag heller brukt til parkeringsplasser, busstasjoner og industribygg. Dette ville vi forandre på, så vi satte oss ned med penn og papir og kom med idéer og forslag til forbedringer som kunne gjøres for å gjøre byen mer levende og pulserende. 

Man har for eksempel Ruten. En stor og åpen plass hvor mange mennesker ferdes. Hva om det her hadde vært en stor og grønn park, hvor man kunne slappe av på varme vårdager fra livets tjas og mas. Hva hadde det gjort med byen, om denne plassen var en plass sandnesgaukene og tilreisende faktisk hadde lyst til å være. 


Et annet eksempel er Mauritz Kartevoldsplass. Den store bryggen utenfor Sandnes kulturhus og nye Vågen videregående skole. Her kan man faktisk se at noen har lagt ned en innsats i å gjøre dette til et vakkert og innbydene tilholdssted, men det mangler noe. Det mangler farge, spenning og mennesker. Og det var her tankene våre virkelig begynte å springe. Hva om det her hadde vært et havnebasseng med konsertpaviljong og undersjøisk tunnel. En promenade som går langs hele bryggen, som vi forøvrig både har fjernet av og bygget om på. Blomster, gress og boder skulle det ha vært. En liten iskiosk med is til både barn og lekne voksne. Alt dette høres kanskje både sprøtt og usannsynlig ut, men vi må våge å tenke stort for å gjøre ting bedre. For å si som vår kjære forfatter Ibsen:


Hvor utganspunktet er galest, blir titt resultatet orginalest :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar