mandag 13. september 2010

Frank Lloyd Wright - "The Guggenheim"

Solomon R. Guggenheim Museum i New York er tegnet av Frank Lloyd Wright. Wright er en av "de fire store" innen modernistisk arkitektur. Det er hevdet at museumet er det viktigste bygget fra slutten av Wrights karriere.


I 1943 fikk Frank Lloyd Wright oppdraget av Solomon R. Guggenheim organisasjonen om å designe en bygning som skulle huse et museum for non-figurativ kunst. Museumet ble ikke ferdig før i 1959 av flere grunner, blant annet mange modifikasjoner av Wright selv (6 seperate planer, og 749 tegninger). Da museet endelig var ferdig, 16 år etter planleggingen begynte, hadde både Solomon R. Guggenheim, og Frank Lloyd Wright gått bort. Da den ble åpnet for allmennheten ble Museumsbygningen fort anerkjent som et arkitektonisk landemerke, og et monument for modernismen.

Bygget har en rund og organisk form, og inneholder mange av funksjonalismen kjennetegn. Konstuksjonen er lys og åpen, med enkle og rene linjer. Den spiralformede utsiden gjenspeiler seg som ganger langs veggene innvendig, og skaper et spennende samspill mellom eksteriør og interiør. I taket av museumet er det et stort glassvindu som slipper mye lys inn i "kokongen".


Man må derimot spørre seg hvor stor grad av funksjonalitet dette bygget egentlig har for det formålet det er bygd til. Det jeg tenker er det viktigste med et museum er at veggene er egnet til oppheng av malerier, og at det er tilstrekkelig med lys. Derfor har jeg vanskeligheter med å forstå hvilke tanker Wright hadde med å lage alle veggene konkave. I tillegg skulle man tro at det enorme takvinduet ville gi mye og godt naturlig lys inn i museet, men faktum er at de innvendige gangene overlapper hverande, og derfor skygger for det fine lyset.


Lyst på mer? Spennende lesestoff om Frank Lloyd Wright (mord, myter og modernisme) her: http://www.enotalone.com/article/6694.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar