torsdag 30. september 2010

Universell utforming

Når en planlegger nye bygg er det være viktig å være oppmerksom på at dette bygget skal ha en universell utforming. At et bygg er universelt utformet går ut på at alle rom i alle deler av bygget skal være tilgjengelig for alle. Både bevegelseshemmede, synshemmede, hørselshemmede og alle andre skal ha de samme mulighetene og fasilitetene å jobbe med. The Center for Universal Design ved North California State University er ledene i verden når det gjelder universal utforming og har laget en liste med syv forskjellige prinsipp på hvordan en skal klare å forme et bygg universelt. Disse prinsippene er bare gjeldene når det handler om det tekniske funksjonelle og interaktive, og har derfor ingenting å si om ting som estetikk, etikk, materialer, miljø og inneklima. Prinsippene handler om tilgjengelighet. 

For å se om vår nye, flotte skole har tatt hensyn til dette var vi på fotojakt etter slike hjelpemidler, og fant mye bra. 
I alle gangene er det striper med annen tekstur i midten slik at svaksynte enklere kan se og kjenne hvor de går. Inn til hvert rom er det også en prikk som viser at her er det en dør.
Teleslyngeanlegg for hørselshemmede med høreapperat










































Heisen er et veldig stort hjelpemiddel for bevegelseshemmede. I tillegg er heisen utstyrt med høytalere og blindeskrift på knappene for også å være tilrettelagt for synshemmede. Mange hoveddører er utstyrt med døråpnere slik at det er enklere for rullestolbrukere å komme seg inn i et rom.

































Etter å ha sett hvor godt tilrettelagt skolen vår faktisk er, blir jeg ganske stolt over at skolen tar hensyn til alle sammen.

fredag 17. september 2010

Sandnes - by for framtiden?


Sandnes by er per idag en ganske grå og kjedelig by. Noen lyspunkt er det selvsagt, men det er for langt mellom dem til at byen klarer å holde på det gode inntrykket. Vi som bor her, sandnesgaukene, fortjener en bedre plass å bo. En bedre plass å være. Vi burde klare å gjør denne byen friskere, flottere og mer fantastisk. Og det er akkurat det vi har tenkt å gjøre med Byvisjonsprosjektet.

Jeg og mine medelever i klasse 3SF på Vågen vgs, har fått i oppgave å utarbeide en plan for hvordan vi vil forbedre byen. Vi skulle finne et torg. En møteplass for alle menneskene som bor her. Det viste seg å være vanskelig. Sandnes har en del steder hvor det kunne vært utmerket med et større torg, men disse egnede områdene blir idag heller brukt til parkeringsplasser, busstasjoner og industribygg. Dette ville vi forandre på, så vi satte oss ned med penn og papir og kom med idéer og forslag til forbedringer som kunne gjøres for å gjøre byen mer levende og pulserende. 

Man har for eksempel Ruten. En stor og åpen plass hvor mange mennesker ferdes. Hva om det her hadde vært en stor og grønn park, hvor man kunne slappe av på varme vårdager fra livets tjas og mas. Hva hadde det gjort med byen, om denne plassen var en plass sandnesgaukene og tilreisende faktisk hadde lyst til å være. 


Et annet eksempel er Mauritz Kartevoldsplass. Den store bryggen utenfor Sandnes kulturhus og nye Vågen videregående skole. Her kan man faktisk se at noen har lagt ned en innsats i å gjøre dette til et vakkert og innbydene tilholdssted, men det mangler noe. Det mangler farge, spenning og mennesker. Og det var her tankene våre virkelig begynte å springe. Hva om det her hadde vært et havnebasseng med konsertpaviljong og undersjøisk tunnel. En promenade som går langs hele bryggen, som vi forøvrig både har fjernet av og bygget om på. Blomster, gress og boder skulle det ha vært. En liten iskiosk med is til både barn og lekne voksne. Alt dette høres kanskje både sprøtt og usannsynlig ut, men vi må våge å tenke stort for å gjøre ting bedre. For å si som vår kjære forfatter Ibsen:


Hvor utganspunktet er galest, blir titt resultatet orginalest :)


mandag 13. september 2010

Frank Lloyd Wright - "The Guggenheim"

Solomon R. Guggenheim Museum i New York er tegnet av Frank Lloyd Wright. Wright er en av "de fire store" innen modernistisk arkitektur. Det er hevdet at museumet er det viktigste bygget fra slutten av Wrights karriere.


I 1943 fikk Frank Lloyd Wright oppdraget av Solomon R. Guggenheim organisasjonen om å designe en bygning som skulle huse et museum for non-figurativ kunst. Museumet ble ikke ferdig før i 1959 av flere grunner, blant annet mange modifikasjoner av Wright selv (6 seperate planer, og 749 tegninger). Da museet endelig var ferdig, 16 år etter planleggingen begynte, hadde både Solomon R. Guggenheim, og Frank Lloyd Wright gått bort. Da den ble åpnet for allmennheten ble Museumsbygningen fort anerkjent som et arkitektonisk landemerke, og et monument for modernismen.

Bygget har en rund og organisk form, og inneholder mange av funksjonalismen kjennetegn. Konstuksjonen er lys og åpen, med enkle og rene linjer. Den spiralformede utsiden gjenspeiler seg som ganger langs veggene innvendig, og skaper et spennende samspill mellom eksteriør og interiør. I taket av museumet er det et stort glassvindu som slipper mye lys inn i "kokongen".


Man må derimot spørre seg hvor stor grad av funksjonalitet dette bygget egentlig har for det formålet det er bygd til. Det jeg tenker er det viktigste med et museum er at veggene er egnet til oppheng av malerier, og at det er tilstrekkelig med lys. Derfor har jeg vanskeligheter med å forstå hvilke tanker Wright hadde med å lage alle veggene konkave. I tillegg skulle man tro at det enorme takvinduet ville gi mye og godt naturlig lys inn i museet, men faktum er at de innvendige gangene overlapper hverande, og derfor skygger for det fine lyset.


Lyst på mer? Spennende lesestoff om Frank Lloyd Wright (mord, myter og modernisme) her: http://www.enotalone.com/article/6694.html

torsdag 2. september 2010

Modernismen/Funksjonalismen


De to uttrykkene modernisme og funksjonalisme kan ofte være vanskelig å skille, og siden mange ikke helt vet hva som er hva, har disse uttrykkene glidd inn i hverandre. But to set things straight: Funksjonalismen er en arkitektur- og designretning innenfor stilepoken modernismen


Villa Stenersen

"Formen skal følge funksjonen - "form follows function"
Funksjonalismen var en reaksjon på det som på tiden ble sett på som en overflatisk og romantisk Art Nouveau-arkitektur. Charles-Edouard Jeanneret-Gris (Le Corbusier), en av grunnleggerne av CIAM og forfatter av boken Towards a New Architecture hadde, for å underdrive, stor innflytelse på den moderne arkitektur. Boken innholdt blant annet "arkitekturens fem punkter" som ble gjennomgående i den nye arkitekturformen. Disse fem punktene var:
1. Frittstående bæresøyler
2. Takhager
3. Fri plan
4. Vindusbånd
5. Fritt komponert fasade
Villa Savoye er et perfekt eksempel på disse punktene


Andre kjennetegn på funksjonaliststilen er:

Industripreget
"Funksjonell"
Store flater
Rene linjer
Geometriske former

Mitt syn på funksjonalismen:
Funksjonaliststilen appelerer virkelig til meg. Selv om stilen er veldig enkelt, er den samtidig kompleks og spennende. Min største drøm yrkesmessig i livet er å bli arkitekt, og slike modernistiske bygg inspirerer meg veldig. Faresonen til slike funksjonalistiske bygg er at de lett kan bli upersonlige, men fokuserer man på rett interiør med et personlig preg kan et funksjonalistisk/moderne hus gi deg stor frihet tilbake.
Til sist har jeg vært på "funkishusjakt" i mitt eget nabolag, og dette bolighuset er det som står mest ut, og representerer funksjonalismen på best mulig måte:





Byplanlegging


Det første temaet vi har berørt i faget “Visuell kultur og samfunn” er “byplanlegging”. I dette blogginnlegget skal jeg gå gjennom, og drøfte fire forskjellige retninger:
«Ville contemporaire»
Townscape-bevegelsen
Pragmatisme
«New Urbanism»
«Ville contemporaire»
«Ville contemporaire pour trois million inhabitants» var arkitekten Le Corbusiers første byplan som han laget i 1922. Denne foreslåtte byen skulle deles inn i soner:
  • 24 glassblokker i senter av byen skulle huse handelsdistriktet, med forretningsledere, bankvirksomhet mm.
  • Boligområde utenfor blokkene
  • Industriområde i utkanten av byen. Her skulle det også være arbeiderboliger
Disse tre sonene skulle være delt av vidstrakte grøntområder. I tillegg skulle blokkene være bygd på pilotis som frigjorde areal til park under. Le Corbusiers visjon for dette var at da ville hele byen se ut som en stor park.



Townscape-bevegelsen
Townscape-bevegelsen er en retning innen byplanlegging som er kritisk mot funksjonalismen og dens byplan. Bevegelsen mener at soneinndelingen fører til isolerte områder som hindrer sosialt felleskap. Townscape-ideen er å beholde den tette, konsentrerte byen, som de mener er positiv for det sosiale miljøet. Bevegelsen bygger bl.a. på strukturen i middelalderbyen.



Pragmatisme
Når uttrykket Pragmatisme brukes om arkitektur handler det om en prosess som søker etter å få maksimal effekt av det hverdagslige. Restaurering av gamle eller triste bygg blir ofte kalt for pragmatisme. Dette har blant annet blitt gjort i et prosjekt kalt WiMBY! (Welcome into My Back Yard), hvor en fattig og nedslitt bydel, Hoogvliet utenfor Rotterdam, ble restaurert og som ved hjelp av arkitektur, byplanlegging, og sosiokulturelle tiltak ble en ny og attraktiv plass og bo.


«New Urbanism»
«New Urbanism» er en retning innenfor byutvikling hvor tradisjon, harmoni, regulerte estetiske idealer og ensartet miljø er sentralt. Byene, som bør være små, bebygges tett for å skape uterom mellom bygningene. Forretningsbygg, boliger, industribygg, kaféer m.m. skal ligge sammen, og ikke soneindeles slik som f.eks. Le Corbusiers idé. Dette skulle gjøre byutformingen mer miljøvennlig og praktisk.



Forskjeller
Det er store forskjeller mellom disse fire forskjellige retningene innen byplanlegging. F.eks. der Le Corbusier ville dele byen inn i soner ville Townscape- og «New Urbanism»-bevegelsen ha alt blandet sammen, og der Pragmatistene søker etter nye og spennende prosjekter vil «New Urbanism» beholde de gamle tradisjonene.
Så hva er best?
Jeg tror at om det hadde vært en eneste fantastisk måte å bygge en by på, så hadde ikke alle disse forskjellige retningene eksistert. Alle har de ulemper som andre prøver å finne løsninger på, samtidig som de da mister noe av det som var bra med det forrige. «Ville contemporaire» ville etter hvert som byen vokste få problemer med å utvide sonene ettersom de ligger innenfor andre soner, Townscape-bevegelsen skaper kanskje et sosialt samfunn, men det er ikke like funksjonelt. Pragmatismen blir kanskje litt "for" original og man risikerer at innbyggerne fort blir leie av sine omgivelser og «New Urbanism»-prosjekter slik som Celebration i Florida mangler identitet og spor etter de menneskene som bor der.
Det jeg syns er det viktigste med en by er at folk skal trives i den. Det bør ikke være for store avstander, da vil det etter hvert bli isolerte samfunn innenfor byen, og det ville ikke bli det store samholdet man ønsker å ha der man bor. Det bør være mye grønntområder, men gjerne kombinert med urban og spennende arkitektur. En by bør være i konstant utvikling, med nye og fargerike prosjekter, og man skal kunne se spor etter menneskene som bor der.