tirsdag 8. februar 2011

Bildeanalyse - Gargantua






























"Gargantua" er en litografi fra 1831 laget av Honoré Daumier. Litografiet er et av Daumiers mest kjente verk og er en karikatur av frankrikes siste konge, Louis-Philippe. Bildet er en protest mot det store klasseskillet og kongens overdrevne makt, og på grunn av dette måtte Daumier sitte i fengsel i seks måneder.

Hva ser vi?
På bildet kan vi se en svært tykk mann som, med sin holdning og opphevde stilling, tydelig er fra den øvre klassen i samfunnet. Når vi også vet at dette er en karikatur av kongen, konstaterer det det vi allerede ser. Opp til kongens munn går det en rampe. På rampen ser vi mange små mennesker som forer kongen med alt de klarer å bære. Disse menneskene kan se ut som de er kongens tjenere, mens de menneskene som står i enden av rampen kaster mat oppi kurvene som så blir bært opp til kongens munn. De små menneskene ser veldig triste og oppgitte ut, mens kongen ser ut til å nyte å bli foret. I bakgrunnen av bildet kan vi skimte en by og et slott.

Hva forestiller bildet?
Bildet er som sagt en karikatur, og er ment å fremstille situasjonen i Frankrike på 1800-tallet på en komisk og satirisk måte. Vi har alle lest om det overdrevne eneveldet på denne tiden, som førte til den franske revolusjon, og jeg føler dette bildet viser noe av den misnøyen som eksisterte før opprøret. Bildet understreket hvor lett og godt det var å leve som konge, og hvor slitsom og tungt det var for de lavere klassene i samfunnet, slik som bønder og fattigfolk. Honoré har vært flink til å få frem det menneskene tenker, ved å bruke overdrevne ansiktsuttrykk, og det er lett å tenke seg til hva han mente om denne type styreform.


Hvilken stilretning kan vi plassere bildet i?
"Gargantua" er et realistisk bilde. Det illustrerer livet slik som det virkelig er og legger ikke skjul på de dystre temaene. Realismen skulle vise sannheten, som ikke alltid var like vakker, og den sprang ut i Frankrike på 1800-tallet, spesielt i Paris, noe som plasserer Daumier midt i det realistiske smørøyet. 


Hvordan er bildet lagt?
Dette bildet er et litografi, som er en en grafisk metode. Litografi er et plantrykk der man bruker vann og fett som skiller seg fra hverandre og som så danner et bilde. Bildene ble opprinnelig tegnet på litosteiner, noe som mest sannsynlig er tilfellet i dette bildet. I dag bruker brukes også metallplater og spesiell film til samme formål.

Hvilke formale virkemidler har kunstneren brukt?
Som sagt er dette bildet en komisk karikatur av kongen. Daumier bruker sitt kunstutrykk til å latterliggjøre kongen og vise sympati til de laverestilte i samfunnet. For karikaturtegnere er det viktig å få frem det spesielle og unike med personer. Her er det spesielt en "type" mennesker som blir karikatert. Kongen som stereotype; stor, viktig og opphøyet på sin trone, samt små og tilsynelatende "ubetydelige" vanlige mennesker kommer godt frem. Bildet er gråtoner, noe som kan være tilfeldig, samtidig som det kan vise til hvor grått og trist livet til de fattige bøndene var og hvor sørgelig den situasjonen de befant seg i var. Hadde det blitt brukt farger, hadde man med et fått en helt annen stemning og betydning av bildet.

Hvordan henger bildets motiv og utforming sammen med den perioden bildet ble lagt i?
Bildets motiv henger sammen med det store klasseskillet og den påfølgende revolusjonen i Frankrike på slutten av 1700-tallet. Vi vet alle at det var stort skille mellom bønder, adelen og de geistlige og dette viser godt igjen i bildet. Livet for menneskene i de lavere klassene var utrolig strevsomt og tungt, mens livet som konge og adel var adskillelig lettere, og det er dette bildet vil fortelle/vise oss.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar