onsdag 16. februar 2011

SERIEGLOBUS - Tegneseriens skråblikk på verdens konflikter


KINOKINO i Sandnes har akkurat åpnet en ny utstilling kalt "SERIEGLOBUS - Tegneseriens skråblikk på verdens konflikter" som fremstiller flere tegneserier med fokus på de viktigste av verdens konflikter, spesielt Midtøsten og Afghanistan. Hit dro klassen den 10. februar for å lære om tegneserie både som teknikk og virkemiddel. Denne formen for dokumentaristiske tegneserier er en av de mest sentrale trendene innen denne sjangeren for tiden.
Utstillingen var organisert etter hvor i verden de forskjellige seriene kom fra. Mens man vandret gjennom lokalene gikk man gjennom de forskjellige regionene, og det var enkelt å forstå hvor vi var i verden. Noen av seriene var korte og konsise, og kunne derfor henges rett på veggen, mens noen var så lange at det holdt med et lite utdrag. I midten av lokalet hadde de laget en sitteplass med sakkosekker og alle bøkene som var presentert på utstillingen, slik at en kunne sette seg ned og lese om en ville. 
Blant utstillerne finner vi norske Lene Ask med sin tegneserie “Da jeg reddet verden” som er en reiseskildring fra hennes tur med Norad til Tanzania. Tegneserien har hovedfokus på levekårene for barn og kvinner i dette landet. Andre kjente tegneseriekunstnere på utstillingen er iranske Mariane Satrapi, kjent for “Persepolis”, “Chicken with Plums” og “Embroideries”, Art Spigelman med sin fremstilling av 2. verdenskrig i “Maus” og Fumiyo Kouno med sin mangainspirerte framstilling av atomangrepet på Hiroshima gjennom tegneserien “Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms”
Denne utstillingen har også skapt debatt i Dagbladet om hvor vidt norske tegneserieskapere interesserer seg for de konfliktene som finnes i verden. Spennende lesestoff!


En av de kunstnerne jeg falt mest for var den amerikanske journalisten og tegneserieskaperen Joe Sacco (f. 1960), med hans framstilling av konflikten på Gaza-stripen i tegneserien “Fotnoter i Gaza”. Hendelsene i “Fotnoter i Gaza” foregår over så mye som femti år, og glir fra den ene krigen til den andre, levendegjort med stemmene til skolebarn og flyktninger, enker og sjeiker og fanger. Gjennom tegneserien fremstiller han de grusomme hendelsene som bare virker som "fotnoter" i en lang historie om død og overgrep i Palestina.
Joe Saccos strek er veldig karakteristisk, og man kan med en gang kjenne igjen hans tegneserier. Tegningene er stilrene og enkle, men absolutt ikke simple. Alle seriene er i svart/hvitt, og han bruker rutene på en eksperimentell måte og varierer mye. Han bruker også mye snakkebobler. Det jeg legger spesielt merke til er at han karakteriserer de personen han ser på som "snille" i seriene, mens f.eks. soldater blir helt depersonifisert og ser nærmest ut som roboter. Joe Saccos mest kjente verk er “Palestine” og “The Fixer”. Alle verdt å lese. 


Her kan du lese et utdrag av Joe Saccos tegneserie "The Unwanted"


Jeg ble veldig interessert og inspirert av denne utstillingen. Den var godt organisert og det var en stor variasjon mellom de ulike verkene. Mange dyktige tegnere som introduserte meg for en annen type tegneserie. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar